Česká geologická služba
Geologické lokality
Úvodní stránka  > Prohlížení > Lokalizace > Lokality v okresu: > Kosový potok pod Michalovými horami

Lokalizace

Kosový potok pod Michalovými horami

Všeobecná charakteristika

Kraj: Plzeňský kraj
Okres(y): Tachov
Katastrální území: Vysoké Jemné, Hostíčkov, Boněnov
Mapové listy: 1141,1143, 11432,11413,11431
Geologická správní oblast: Tepelské, tachovské, smrčinské, svatavské, chebsko-dyleňské a slavkovské krystalinikum; durynsko-vogtlandské paleozoikum; karlovarský masiv (jv. část)
Lokalizace: Údolí Kosího potoka v úseku mezi bývalým Českým mlýnem a Michalovými Horami v délce cca 5.5 km, lokalita zahrnuje PP Čiperka ležící cca 100 m od potoka v jeho levostranné nivě, cca 0,5 km v. od vrcholu Lazurového vrchu (650,4 m n. m.)
Přístup k lokalitě: - bez omezení - autem přístupná bez zákazu vjezdu (v dosahu 250 m)
Charakteristika objektu: Různě velké skalní výchozy nad levým břehem Kosího potoka, nad cestou (jih) či asfaltovou cestou (od Caltova na sever).
Exkurzní lokalita: ano
ID : 371

Geologie

Geologická charakteristika: Údolí Kosího potoka představuje přirozený odkryv hornin tepelského krystalinika od nízké staurolitové zóny na jihu u Českého mlýna (ruiny) až po sillimanitovou zonu pod Michalovými Horami. Ve výchozech u ruiny bývalého Českého mlýna, asi 1.5 km jižně od silnice Planá - Lestkov, je zastižen kontakt plášťových hornin s metagranitoidy Lestkovského masivu, četné xenolity ukazují na pohlcování pláště. Hornina nezasažená kontaktní metamorfózou má poměrně nízce metamorfní vzhled s dobře rozeznatelným protolitem (hlavně pelit - droba). Z indexních minerálů obsahuje granát a ojedinělý staurolit. První kyanit se objevuje přibližně v místě křížení údolí se silnicí (Caltov), sillimanit nad ústím Hostíčkovského potoka kde vystupují ortoruly a migmatity tělesa řazeného k hanovskému pásmu. Hornina je silně metamorfovaná a deformovaná spolu s pláštěm, kontaktní dvůr není zachován. Pruh granitoidních hornin a migmatitů je odkryt v šířce cca 1 km. Pod Michalovými Horami vystupují ruly s hojným, i makroskopicky patrným sillimanitem a s velkými lupeny muskovitu (Žáček 1994). (Podle Zahradnický, Mackovčin 2004) :Vývěr minerálního uhličitého pramene v nivě potoka leží přibližně na zlomovém kontaktu málo metamorfovaných amfibolitů s ložními polohami mramorů Lazurového vrchu a fylitů až svorových fylitů tepelského krystalinika.
Regionální členění: Český masiv - krystalinikum a prevariské paleozoikum - středočeská oblast (bohemikum) - tepelské krystalinikum, Český masiv - krystalinikum a prevariské paleozoikum - mariánsko-lázeňský komplex
Stratigrafie: proterozoikum
Témata: petrologie, mineralogie, hydrogeologie
Jevy: deformační stavby, meandry, pramen, minerál
Původ geologických jevů (geneze): metamorfní (regionální metamorfóza)
Hornina: pararula, ortorula, migmatit
Geologický význam: významný studijní profil, regionálně-geologický význam (mapování), geoturistická zajímavost (geotop)

Ochrana a střety zájmů

Stupeň ochrany: Přírodní památka (PP) v CHKO
Kód AOPK ČR: 1769     ÚSOP: Odkaz na informace v Ústředním seznamu ochrany přirody AOPK ČR
Ochrana geologického fenoménu: A - je předmětem ochrany (lokalita vyhlášena jako geologická)
Důvod ochrany, nebo důvod zařazení do databáze: Typický metamorfní profil horninami Tepelského krystalinika od nízké staurolitové zóny až do silimanitové zóny. Dobře přístupný terén tradičně využíván pro geologické exkurze. Vývěr přírodní uhličité vody.
Součást VCHÚ: CHKO Slavkovský les
Střety zájmů: bez střetů
Popis střetů zájmů: Nejsou známy střety zájmů.
Stav lokality: dobrý

Literatura

Fiala, J. - Vejnar, Z. (1992): Geodynamik des europäischen Variszikums, Führer zur Exkursion, 8. Rundgespräch, 13-15, 11. Cheb. Žáček, V. - Cháb, J. (1993): Metamorfní vývoj krystalinika Tepelské plošiny. - Dílčí závěrečná zpráva úkolu 2100. MS ČGÚ Praha., Zahradnický J., Mackovčin P (eds.) a kol. (2004)? Plzeňsko a Karlovarsko In Mackovčin P. a Sedláček M. (eds.): Chráněná území ČR, svazek XI. AOPK ČR a EkoCentrum Brno, Praha, 588 pp.

Zpracování a aktualizace

Zpracoval(a): Žáček Vladimír, 01.08.94
Aktualizoval(a): Gürtlerová Pavla 01.08.10, Kukal Zdeněk 27.11.17

Citace

Databáze významných geologických lokalit: 371 [online]. Praha: Česká geologická služba, 1998 [cit. 2024-05-06]. Dostupné z: http:// lokality.geology.cz/371.

Lokalizace v mapě:

Kliknutím do mapy lze získat odkazy na sousední lokality kolem kliku v mapě do vzdálenosti 2 km.


(C) 2003-2012 ČGS, verse aplikace 1.21 [3.2.2016]